skip to Main Content

Auscultación de la Sagrada Família

Contexto

La Sagrada Família, la majestuosa obra mestra d’Antoni Gaudí a Barcelona, és un símbol emblemàtic de l’arquitectura modernista i una atracció turística de renom mundial. Aquesta magnífica estructura, encara en construcció després de més d’un segle, no només captiva amb la seva bellesa visual, sinó que també desperta un interès constant en la seva integritat estructural i seguretat.

Objetivos

En un esforç per preservar i garantir l’estabilitat d’aquest tresor arquitectònic, l’empresa ECR Medio Ambiente va ser contractada el 2023 per reprendre la installació de l’auscultació que ja estava en funcionament a la Sagrada Família. Aquesta col·laboració ha estat fonamental per continuar amb el seguiment de la estructura i assegurar la seva preservació a llarg termini.

Descripción de misiones

Un dels principals reptes en la represa d’aquesta auscultació ha estat la transició d’un sistema de sensors amb cable a un nou sistema sense cables, utilitzant nodes de comunicació via LORA. En concret, s’han implementat els sensors de la marca LoadSensing, permetent una monitorització més àgil i eficient de la Sagrada Família.

El projecte d’auscultació a la Sagrada Família involucra l’ús de tecnologia avançada, com sensors i dispositius de mesura de precisió, per recopilar dades sobre diversos aspectes de l’estructura. Entre els instruments de auscultació utilitzats, es gestionen dades de estacions totals topografiques i sensors geotècnics, como son fisurometres, celules de pressio, accelerometres y estacions metereologiques. Aquesta combinació de tecnologies proporciona una visió completa de la salut estructural de la Sagrada Família, permetent detectar deformacions, moviments i altres paràmetres rellevants tant desde un punt de vista estructural como geotecnic.

Un dels principals objectius de l’auscultació a la Sagrada Família és detectar qualsevol canvi o anomalia en l’estructura que pugui indicar problemes potencials. Això permet als enginyers i arquitectes prendre mesures preventives o correctives per garantir la seguretat a llarg termini del monument.

A més de garantir l’estabilitat estructural, el projecte d’auscultació també proporciona informació valuosa per a la planificació de futures etapes de construcció i restauració de la Sagrada Família. Les dades recopilades durant el procés d’auscultació ajuden els equips de disseny a comprendre millor la dinàmica de l’estructura i a prendre decisions informades sobre intervencions futures.

Conclusión

En resum, l’auscultació a la Sagrada Família representa un compromís continu amb la preservació i el cura d’un dels tresors arquitectònics més importants del món. A través d’aquest projecte, es garanteix que la bellesa i la grandesa de la Sagrada Família perdurin per a les generacions futures, mantenint viva la visió de Gaudí i el seu llegat per al món. ECR Medio Ambiente ha aportat la seva experiència i expertesa per dur a terme amb èxit el projecte d’auscultació a la Sagrada Família.

Back To Top